lauri.hautamaki

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihminen ja yhteiskunta

Totuuteen, vapauteen ja moraaliin orientoituminen

Orientoituminen merkitsee suuntautumista, tutustumista ja perehtymistä. Se painottaa erityisesti aktiivista ja parhaillaan kantavaa, toiminnallista vaikutusta – perusteellisemmassa muodossa kuin sanahelinänä. Yrityksenä siis jälleen viittoa puuttellisilla sanoilla aktiiviseen tapahtumiseen, jota sanat ja niiden tulkitsijan vaikuttimet väistämättä värittävät ja lokeroivat – haastavaa kuin mikä! Silti jostakin kumpusi tämäkin pyörittely vaiheittaisena paisuvana lumipallona ja tämä juuri käynnissä oleva virke on viimeisiä lisäyksiä tähän tekstiin eli tämä alkaa olla nyt tässä.

Ihmisten romutuspalkkio

Ihmisistä jotka eivät omin avuin pysty pitämään huolta itsestään on tullut yhteiskunnan hylkiöitä. Kaikki mitataan rahassa ja nämä ihmiset ovat kuluerä, joita varten pitää kerätä veroja. Niistä jotka pystyvät hankkimaan tuloja, eivät kaikki ole iloisia veronmaksajia vaikka tietävät että rahoilla hankitaan sotilastarvikkeiden, hallinnon ja yritystukien lisäksi tukea ja huolenpitoa myös avun tarpeessa oleville yhteiskuntamme jäsenille.

Sipilä ei tietenkään ole Napoleon, mutta…

Ranskalainen valtiomies Napoleon Bonaparte tapasi nimittää suurinenäisiä miehiä tärkeisiin tehtäviin. Hän oli vakuuttnut siitä että isonenäisen henkilön aivot saavat aina tarpeeksi ilmaa, ja hän ei mene paniikkiin tilanteessa jossa pitää tehdä tärkeitä päätöksiä. Suomen pääministeri Sipilä ei ole varmastikaan nimittänyt ketään henkilöä mihinkään tehtävään isonenäisyyden vuoksi. Harry Harkimo sai nimityksen Veikkaukaen hallitukseen varmasti jostain muusta syystä. Asiaa on moni spekuloinut täällä Puheenvuorossakin.

Vakaumuksensa pyhittämät miehet

Uskontoon tutustumista ja uskonnollisia konsepteja pidetään maassamme tärkeänä. Nähdään, että yhteiskuntamme historia on kristillinen ja tämä menneisyys on tunnettava. Toisaalta nähdään että yhteiskuntarakenteidemme arvot ovat perustaltaan kristillisiä arvoja. Näin niiden tuntemiseen sisältyy lisäksi Weberiläinen ajatus siitä että kristilliset arvot ylläpitävät yhteiskuntaa. Joka on jo askel kohti velvollisuutta ; Joko olet kristitty tai yhteiskunnan pysyvyyden vaarantava vapaamatkustaja.

Palvelutuotannon ja tarjonnan rakennetta pitäisi uudelleentarkastella.

Tällä hetkellä tarjottujen palveluiden vaakakuppi näyttäisi olevan painumassa enemmän niinsanotusti ylituotannon kapasiteetin puolelle. Tällä tarkoitan sitä, että valtaosa palveluistamme, kulutushyödykkeistämme ja arjen tarpeiden tyydyttäjistä tuotetaan pääsääntöisesti suuryritysten ja suuren pääoman ehdoilla. Hukkaan heitetty ylikapasiteetti ei edistä kestävää kehitystä eikä palvele yhteiskunnallisesti ajatellen - tasa-arvoisesti niitä, joilla on pulaa kaikesta.

Trumppismin * jälkipyykki ja heräävä yhteiskuntakeskustelu

Donald Trump ravistelee maailmaa jo ennen kuin ensimmäistäkään presidenttivuorokautta on takana. Virkaanastuminen ja valan vannominen yhdysvaltalaisten etujen turvaamiseksi tapahtuu 20. tammikuuta 2017.

Kuinka minä kannatan perustuloa?

"Ei riitä mieltä iloon, ei lauleluun, ei edes rohkaisun sanaan alaikäiselle auttajalle, joka jo hänkin on pakon orja ja saapunut irtolaisen ikuiseen tienhaaraan: jos jaksat niin raada, jollet jaksa niin kuole pois! Ja juuri tämän alaikäisen asennosta, kuten sanoin, puhuukin selvemmin hänen yhteiskuntaluokkansa valitus."
(Arvid Järnefeltin arvio "Raatajat rahanalaiset" -taulusta)

Katso häneen.

Kesäkuussa eräässä uutisessa ihmisoikeusliitto vahvistaa, että suomalaisviranomaiset ovat pahasti Ruotsia ja Norjaa jäljessä kunniaväkivallan tunnistamisessa sekä ehkäisyssä.

Mitä on rasismi?

Rasismilla ratsastetaan, se on selvää. Rasistiksi leimataan toisin ajattelijoita. Kukapa kunnon ihminen ei vastustaisi rasismia, varmasti jokainen - se vain määritellään eri tavoin mitä rasismi oikeastaan on.

Individualismi ja trendin orjuus

Olen jonkin verran seurannut netissä kaupungistumisesta ja ihmisten hyvinvoinnista käytyä keskustelua. Viimeksi Asiattoman lehdistökatsauksen postaus herätti ajatusmyrskyn, josta sain idean laittaa tämän pohdiskelun.

Kaupungistumisen peliteoriaa

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä